Verleden, heden en toekomst van de startersvariant​en moderne vreemde talen

Redactie Geplaatst op 16 september 2024 Moderne vreemde talen

De vakvernieuwingscommissie moderne vreemde talen heeft in de zomer 2024 conceptexamenprogramma’s opgeleverd aan het ministerie van OCW voor Engels, Duits, Frans, Spaans, Chinees, Arabisch, Turks, Russisch en Italiaans. Dit zijn de reguliere examenprogramma’s die SLO op 15 oktober publiceert.  Op 5 september heeft een deel van de vakvernieuwingscommissie een doorstart gemaakt om de conceptexamenprogramma’s voor de startersvariant te ontwikkelen. 

Jessica Paardekooper, leraar Chinees: “Dit onderdeel van de opdracht was twee jaar geleden de reden om in de vakvernieuwingscommissie moderne vreemde talen (mvt) te stappen. Dit gaat hopelijk het meest vernieuwend zijn. Ik kan niet wachten om het uit te voeren in de klas!”

Wat is de startersvariant?

Voor Arabisch, Chinees, Italiaans, Russisch, Spaans en Turks geldt dat er naast de reguliere examenprogramma’s ook een kortere variant bestaat voor de bovenbouw van havo en vwo: wat nu het examenprogramma ‘elementair’ heet. Dit wordt ook wel de startersvariant of verkorte variant genoemd. Deze programma’s gaan ervan uit dat leerlingen starten met het volgen van het taalvak in de bovenbouw. De leerlingen sluiten het vak in de elementaire variant af met een schoolexamen.

Hoe gaat dit er in de praktijk uitzien?

Leerlingen kunnen een startersvariant Arabisch, Chinees, Italiaans, Russisch, Spaans of Turks kiezen in de vrije ruimte als keuze-examenvak of extra vak. De huidige examenprogramma’s van de startersvarianten beschrijven de vier taalvaardigheden: A leesvaardigheid, B kijk- en luistervaardigheid, C gespreksvaardigheid, D schrijfvaardigheid, en alleen voor Chinees E, Chinese cultuur. Het taalvaardigheidsniveau is minder hoog ten opzichte van de reguliere variant.

Actualisatie van de startersvariant

SLO levert in opdracht van het ministerie van OCW conceptexamenprogramma’s op voor de startersvarianten van Arabisch, Chinees, Italiaans, Russisch, Spaans en Turks, zowel voor havo als vwo, en geeft daarbij ook advies over passende naamgeving van de programma’s. De geactualiseerde examenprogramma’s MVT die op 15 oktober worden gepubliceerd beschrijven drie domeinen: Communicatie, Taalbewustzijn en Cultuurbewustzijn. Deze zijn het uitgangspunt bij de startersvariant, evenals de koppeling aan ERK-niveaus.

Vakexpert Claire Smulders: “Deze actualisatie biedt mooie kansen om deze programma's meer positie te geven én om echt aan te sluiten bij de achtergrond en motivatie van leerlingen".

Aanpak 

Op donderdag 5 september zijn de commissieleden bij SLO bij elkaar gekomen om de opdracht met elkaar verder uit te werken. De kaders, scenario’s en mogelijkheden te bespreken. In de maanden september en oktober werkt de commissie aan concepten. Deze leggen ze voor aan leraren, lerarenopleiders en vakexperts in een veldraadpleging op 14 november. Met de feedback uit de veldraadpleging gaat de commissie aan de slag en eind 2024/begin 2025 levert SLO de voorstellen op aan het ministerie van OCW.

Wie doen er mee?

Start actualisatie van de startersvariant​en moderne vreemde talen
  • Procesregisseur: Jildou Dooper 
  • Curriculumexpert: Daniela Fasoglio 
  • Vakexpert: Claire Smulders  
  • Leraar Chinees: Jessica Paardekooper  
  • Leraren Spaans: Yolande Doensen en Mayte Ibáñez  
  • Leraar Italiaans: Jenni Garzon  
  • Leraar Russisch: Alexandra Lebedinskaia  
  • Leraar Arabisch: Samira Haddad 

Meer weten

Wil je meer weten over de actualisatie voor moderne vreemde talen? Meld je dan hieronder aan voor de automatische updates.

Wil je dit Delen?

blijf op de hoogte

Altijd als eerste op de hoogte van de laatste ontwikkelingen? Meld je dan aan voor onze automatische updates. Je ontvangt dan een e-mail als wij een nieuwsbericht plaatsen.

Aanmelden updates

* zijn verplicht
Vakken